RBI Grade B Phase 2 Economic and social issues paper 2016

Memory based Questions of ESI paper

Q1:  Who is the chief or president of NDB ( New Development Bank) ?
Ans:  K V Kamath

Q2:  National Mission for Green India?
Answer:  Options were regarding forest area cover

Q3:  Who is the author of Poor economics?
Answer: abhijit banerjee/ Esther Duflo

Q4:  Which fo the following is one of the objectives of NMP?
Answer:  Easing of regulatory norms

Q5: Which of the following things were not covered under bali trade agreement?
answer: emerging nations

Q6:  Measurement of GDP?

Q7: Urban Population and their share in GDP?
Answer:  30% and 65%

Q8: India’s rank in Global competitive index moved from 
Answer:  71 to 55

Q9:  What is not the feature of Payment Bank?
Answer: providing no credits to account holders

Q10:  Oder of formation of banking Institutions?
Answer:  RRB, NABARD, SHG, KCC

Q11:  Mudra Bank aims at?
Answer:  Loan to bottom pyramid entrepreneurs

Q12: World happiness index is prepared ?

Q13:  Question on PMJDY?

Q14: Who is the chairman of 14th FC?
Answer:  Y V Reddy

Q15: Who heads skill development council in NITI Aayog?

Q16: Question on constitution articles

Q17:  Which of the schemes are a part of PMJDY?

Q18:  Repo rate is related to

Q19: High fiscal deficit will result in?

Q20: Reproduction and child health programme objectives does not include?
Answer: nutrition

Q21: ICDS: what does it not cover?

Q22: IMD defines drought based on 
Answer: aridity index

Q23: Top 2 countries in FDI in India?

Q24:  SEBI merged with?
answer: FMC 

Q25: Who is the chairman od SEBI?

Q26: Question on small and medium scale enterprises?

Q27: Election of vice president

Q28:  Which of the following is a statutory body?

Q29:  HDI ranking in South Asia

Q30:  Ranking in Brics

Q31: MSME Development institute doesnt organizes?

Q32: Objective of FSA?

Q33:  commerical crops under FSA:NFSM:Commercial Crops
Answer: cotton, jute and sugarcane

Q34: Which of the following constitutes SDR?
answer: yen, euro, pound, Dollar

Q35: Which of the folowing reports are not published IMF?

Q36: Chinese Government decided to devalue their currency? Impact on India?

Q37: Least liquid is?
Answer: Real Estate

Q38:  CSR is?

Q39:  which of the following is not covered in GST Bill?
Answer: Petroleum 

Q40: Question on Fiscal Stability reports RBI?

Q41: Questions on Saving rate

Q42:  GDP value and another Question was on foreign reserves

Q43: RBI inflation on?

Q44: Full form of JAM and Question on Jan dhan yojana

Q45: India not a member of 
Answer: ASEAN

Q46:  14th Finance commission recommended increase share from 
Answer: 32% to 42%

Q47: Service sector contribution in GDP Growth rate?

Economic and social issues questions are based on current affairs , data, and facts.
So preparing for such paper, You need a different approach, Well, we did the work for you.

GKmojo has one of the best course for ESI, It covers 500 MCQs as per latest paper pattern and Topic wise very well explained notes..

Our ESI Notes are updated, concise and covers whole syllabus very well.
Join ESI Course from here:  Click here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *